Zie foto's (5)

Le Kahl-Bürg

in Le Tréport
 • "Ingeklemd tussen garagedeuren is de huidige ingang van de Kahl-Burg discreet, intiem en zelfs ongewoon. Wie had ooit gedacht dat hier, te midden van de huizen die uitkijken op Le Tréport, een van de meest verontrustende en best bewaarde locaties van de Tweede Wereldoorlog ligt? Dat achter dit kleine deurtje een heus "ondergronds kasteel" ligt dat gevangenen, voor het merendeel Oekraïense vrouwen, in twee jaar tijd bouwden voor de Duitsers?
  Toch is de architectuur van deze plek, met zijn...
  "Ingeklemd tussen garagedeuren is de huidige ingang van de Kahl-Burg discreet, intiem en zelfs ongewoon. Wie had ooit gedacht dat hier, te midden van de huizen die uitkijken op Le Tréport, een van de meest verontrustende en best bewaarde locaties van de Tweede Wereldoorlog ligt? Dat achter dit kleine deurtje een heus "ondergronds kasteel" ligt dat gevangenen, voor het merendeel Oekraïense vrouwen, in twee jaar tijd bouwden voor de Duitsers?
  Toch is de architectuur van deze plek, met zijn gewelfde en gemetselde gangen, uniek binnen de Atlantikwall en nog steeds doordrongen van het lijden van de gevangenen die het bouwden. De afwezigheid van daglicht en de constante koelte van het gebouw (11°C) geven sommige bezoekers zelfs een gevoel van beklemming.

  De Kahl-Burg ligt 60 meter boven zeeniveau en is zo'n twintig meter in de kliffen ingegraven. Er zijn 32 kamers met verschillende functies, verspreid over een lengte van bijna 300 meter. De gangen omvatten ongeveer 225 treden die toegang geven tot de 4 niveaus: een toegangsgebouw en technische ruimten, barakken en observatieposten, een schietpost met nog steeds het 75mm kanon en een commandopost voor het Duitse leger (245 en 348 infanteriedivisies).

  Het commentaar van de vrijwillige gids die de rondleidingen leidt, gaat veel verder dan deze cijfers. En met passie vertelt hij over dit moeilijke leven onder de klif, de hiërarchische organisatie van de ruimtes, de promiscuïteit, de werkplekken...
  Ten tijde van de landingen in 1944 en de Slag om Normandië was de Kahl-Burg nog steeds niet afgebouwd. Bijna 60 jaar verlaten, geplunderd, beschadigd en bezaaid met afval door de inwoners van Treport, wordt het sinds 2001 gerestaureerd en bewaard door een handvol vrijwilligers.

  Houd er rekening mee dat de site nog steeds in de oorspronkelijke configuratie is, dus helaas is deze niet toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. We raden je ook aan om warme kleding en geschikt schoeisel mee te nemen voor je bezoek.


  Moet vooraf worden gereserveerd bij het VVV-kantoor"
Sluiten