Dsc0228 Dsc0228
© Dsc0228

Belle époque villa's

Belle époque

villa's

Belle époque villa’s

De wereldtentoonstellingen van 1855, 1878 en 1900 in Parijs waren een echte inspiratiebron voor architecten. Bij deze internationale evenementen toont elk land het aanzien van zijn vakkennis op het gebied van handel, industrie en schone kunsten.

Dankzij de industrialisatie van productiemethodes konden er nieuwe materialen worden gebruikt zoals terracotta gevelversieringen voor herenhuizen.

De terracotta gevelversieringen waren tussen 1880 en 1930 een grote trend. Ze werden door architecten gebruikt om gevels op maat te maken en een sociale klasse te laten zien.

Twee bekende fabrieken voor terracotta gevelversieringen zijn: de fabriek van Brault et Gilardoni en de fabriek Hippolyte Boulenger et Compagnie, beiden gevestigd in Choisy-le-Roi (Val-de-Marne). Gevelversieringen uit deze fabrieken zijn terug te vinden in de wijk langs het strand van Mers-les-Bains.

Diepe percelen met smalle gevels hebben hier geleid tot villa’s met verdiepingen, diverse versieringen, en dubbele of driedubbele villa’s ontworpen door dezelfde architect.

Er zijn dan ook talloze stijlen van villa’s te vinden: klassiek en neoklassiek in de wijken bij de rotsen, maar ook Anglo-Normandisch, neo-renaissance, Art Nouveau, chalet, Moors, Art Deco, Vlaams, middeleeuws, gotisch, oosters, barok,…

Daken, loggia’s, portieken, bow-windows, erkers, torentjes, versierde balkons, kleurrijke gevels, terracotta gevelversieringen, …

Het meest gebruikte materiaal is baksteen. Het is hier en daar zichtbaar, maar vaak bedekt met witkalk of stucwerk. Bij recente renovaties wordt het baksteen weer naar boven gehaald, en komen motieven tevoorschijn als damborden of geometrische vormen. De daken zijn hoofdzakelijk van leisteen.

De in Engeland populaire bow-windows zijn een soort glazen balkons in een uitkraging of boog op de voorgevel, voor een panoramisch uitzicht.

De balkonrelingen en raamwerken zijn vaak voorzien van gietijzeren decors. De motieven zijn daarbij geïnspireerd op de natuur, met bloemen en krulwerken die bladeren uitbeelden.

Weinig raamwerk, met kleine glasoppervlaktes en mozaïekwerk (Hélène et Paulette), beeldhouwwerk in de vorm van ogieven (La Mouette), pilasters (voormalig Grand-Hôtel des Bains), een fronton (Chalet des Cycles) of leeuwenkop op de kraagsteen (Les Huit Cylindres).

Erfgoed dat bewaard moet blijven

Timmerlieden, dakdekkers, metselaars, ijzersmeden, schilders en keramisten wisselen elkaar heel het jaar door af om de belle époque villa’s te onderhouden en renoveren, onder toezicht van de overheidsarchitect voor Franse monumenten, die verantwoordelijk is voor de wijk langs het strand. Voor dit soort werkzaamheden moet een speciale bouwvergunning worden aangevraagd bij de afdeling urbanisme en erfgoed van de gemeente.

 

Straal van historische monumenten:
500 meter rond de villa “RIP” langs de strandboulevard (prefectoraal besluit van 14-09-2007).
500 meter rond de 19e eeuwse winkels van rue Jules Barni (prefectoraal besluit van 19-03-2013).

 

De meeste bouwwerken van de wereldtentoonstellingen waren bestemd om te worden afgebroken. Een aantal ervan is gered, zoals een restaurant (1889) omgebouwd tot casino (het 4e) in Mers-les-Bains. In Parijs: de Eiffeltoren uit 1889, de Grand en Petit Palais, de Pont Alexandre III uit 1900, het Palais de Chaillot uit 1937…

 

Fête des Baigneurs

Elk jaar hangt er in het 4e weekend van juli weer een echte belle époque-sfeer in Mers-les-Bains.

De stad wordt dan met vlaggen versierd, inwoners en bezoekers kleden zich feestelijk. Er wordt met kleding gezwommen in zee, net als tijdens de 19e eeuw, er rijden huifkarren en er zijn activiteiten als voorstellingen, een optocht in klederdracht, tentoonstellingen, recreatie, klederdrachtwedstrijden, enz.

 

Sluiten