Dsc0798 Dsc0798
© Dsc0798

Château d'Eu en het oude centrum

Wat u niet mag missen tijdens uw bezoek aan het stadje Eu.

Ontdek Eu

Tijdens uw bezoek aan Eu moet u in het oude centrum een aantal bezienswaardigheden zéker bezoeken:

Het Château d’Eu

Het Château d’Eu staat op de plek van het oude feodale fort. De bouw van het huidige kasteel werd in 1578 gestart door Hendrik I van Guise, en was verre van klaar toen Mademoiselle de Montpensier het in 1661 in bezit nam. Zij verbleef er regelmatig, ging verder met de bouw en inrichting van het landgoed en verzamelde er een aantal prachtige schilderijen. Tijdens de Revolutie diende het kasteel als ziekenhuis. Tijdens het Keizerrijk werd het de residentie van een landeigenaar uit Rouen; in die tijd werd een groot deel van de kasteelgebouwen afgebroken. Onder Lodewijk Filips I werd heel het kasteel flink onder handen genomen door de architect Fontaine. Het werd opnieuw ontdaan van meubels en kunst tijdens het Keizerrijk en vanaf dat moment gerestaureerd door de Graaf van Parijs. Het is een enorm bouwwerk van rood baksteen met stenen zuilen en een voorgevel van meer dan 90 m breed. De kapel heeft een aantal prachtige moderne glas-in-loodramen van Chenavard en Paul Delaroche.

De kapittelkerk Notre Dame et Saint-Laurent

De kapittelkerk Notre Dame et Saint-Laurent, gerestaureerd door Viollet-le-Duc, is een gotisch monument dat gebouwd werd tussen 1186 en 1190, maar grondig werd verbouwd tijdens de 15e en 16e eeuw. Voordat het een parochiekerk werd, was de kerk afhankelijk van een augustijnerabdij die in 1119 werd gesticht. De aartsbisschop Saint Laurence van Dublin stierf er in 1180 en werd later de patroonheilige van de kerk. De hoofdingang is bijzonder: deze bestaat uit drie deuren waarvan de middelste een prachtig gewelf heeft dat ondersteund wordt door marmeren zuilen. Het koor wordt ondersteund door een structuur van steunberen met drie verdiepingen, versierd met balustrades, kleine kerkklokken en een elegante pinakel. De ramen dateren uit de flamboyante gotiek, behalve het grote rozenvenster in de noordelijke poort, afkomstig uit de 12e eeuw. Het gewelf van het schip werd in 1839 herbouwd. In de kapel van de Heilige Maagd staat een houten maagdenbeeld dat gezien wordt als het “meesterwerk” van een van de Franse beeldhouwersbroers Anguier. In de andere kapelletjes zijn diverse kunstwerken te vinden, met veelal oude grafstenen die deels gerestaureerd zijn onder het bewind van Lodewijk Filips I.

De kapel van het oude Jesuïtencollege

De kapel van het oude Jesuïtencollege is de voormalige jesuïtenkerk, gesticht door Catharina van Kleef. De kerk werd gebouwd van 1622 tot 1624: het is een bouwwerk van baksteen en steen, een interessant voorbeeld van de architectuur uit deze periode. Er staan twee prachtige cenotafen: die van Catharina van Kleef en die van haar man: Hendrik I van Guise. Het college zelf is een prachtig monument van baksteen en steen, uit eind 16e eeuw.

Hôtel Dieu

Een ziekenhuis van baksteen en vakwerk uit de 16e eeuw.  Alleen het deel waar de bibliotheek is gevestigd is toegankelijk voor publiek. Een zeldzame overdekte begraafplaats vormt de rustplaats voor de nonnen. Het Hôtel Dieu heeft een mooie, rustige tuin.

 

Kapel Saint Laurent

Een kapel uit de 19e eeuw, gebouwd ter ere van Saint Laurence O’Toole, aartsbisschop van Dublin, die in 1180 stierf in Eu. Deze kapel op 80 m hoogte biedt een adembenemend uitzicht op de riviermonding van de Bresle, het stadje Eu, Le Tréport en Mers-les-Bains.

Het uitzichtpunt is toegankelijk voor publiek. De kapel wordt opengesteld tijdens de Erfgoeddagen en voor de Neuvaine, een pelgrimstocht.

Het Théâtre du Château

Het stedelijke Théâtre du Château werd onder Lodewijk Filips I gebouwd en in 2001 gerenoveerd. Het theater biedt een programma met voorstellingen voor alle leeftijden: theater, verhaalvertellingen, stand-up comedy, chansons, muziek, film en tentoonstellingen. Deze rood met goud beklede theaterzaal is toegankelijk voor publiek tijdens de openingstijden van de kaartverkoop.

Sluiten