Bresle Maritime©cdt76 H.salah 39
©Le Château de Chantereine|cdt76 - H. Salah

Criel-sur-Mer en Mesnil-Val

Criel-sur-Mer

en Mesnil-Val

Twee parels tussen de rotsen…

Het badplaatsje Criel-sur-Mer ligt tussen de hoogste krijtrotsen van Europa. Het heeft niet alleen een ongerepte natuur, maar ook een rijk bouwkundig erfgoed.

Dit vredige oude vissersplaatsje, zelfs tijdens de topdrukte van het zomerseizoen, is een ideale vakantieplek voor mensen die op zoek zijn naar rust en natuur.

De twee stranden Criel-plage en Mesnil-Val zijn heerlijk voor jong en oud: speelvelden, strandboulevards en restaurants voor een gezellige, knusse sfeer. De kustrivier Yères loopt door het centrum wat zo een aantal prachtige plekjes biedt, die erg in trek zijn bij vissers en wandelaars.

In het centrum ontdekt u in de diverse straatjes uniek bouwkundig en historisch erfgoed. Het kasteel van Chantereine uit de 15e eeuw en de Saint-Aubin kerk, die heel wat te verduren kreeg in de loop der eeuwen, maar die nog steeds overeind staat dankzij de inzet van de lokale bewoners. Maar ook midden op een park: het Manoir de Briançon, een jagerslandgoed uit de 12e eeuw. Tijdens een wandeling door de binnenplaats, de tuin en de moestuin stapt u in de voetsporen van de Grande Mademoiselle, een bekend figuur uit Criel-sur-Mer, vanwege haar inzet voor de weesmeisjes en ouderen van het plaatsje.

Mesnil-Val: architectuur van Léon Mériot

Mesnil-Val, dat bekend werd door de komst van het spoor en de krachtige werking van het plaatselijke water op de gezondheid, dankt zijn geschiedenis aan twee belangrijke figuren: de architect Léon Mériot en makelaar Antoine Chartier. Door villa’s en hotels te bouwen trekken ze rijke stedelingen. Uit de belle époque is een bijzonder en rijk bouwkundig kusterfgoed bewaard gebleven met drie soorten huizen: unieke villa’s, opmerkelijke villa’s en alledaagse villa’s. Tijdens de jaarlijkse Fête de la Villégiature in augustus kunt u genieten van een authentieke, eind 19e eeuwse strandsfeer.

Sluiten