Le Tréport avant portLe Tréport avant port
©Le Tréport avant port

Haven en kades

Haven en kades

De haven

De haven van Le Tréport ligt langs de Albastenkust, in de riviermonding van de Bresle, onderaan de hoogste krijtrots van Europa. Het plaatsje telt 3 activiteiten: handel, visserij, en pleziervaart. De geschiedenis van Le Tréport gaat terug tot de Romeinse tijd, maar het plaatsje ontwikkelde het meest vanaf eind 19e eeuw. De havenstreek vormt tegenwoordig de grootste vissershaven van de Seine-Maritime.

De kades

Het havengebied werd tussen 1880 en 1900 gebouwd en krijgt uiteindelijk zijn definitieve vorm. Voor 1991 legden vissersboten aan in de voorhaven, tot aan de komst van het vissersbassin vlak bij het VVV-kantoor.

Maar waarom staat er dan een hele rij auto’s op de kades te wachten?

Op deze vraag die u zich kan stellen door een kijkje te nemen op de kade bij de Musoir (de “neus” van de haven), is het antwoord vergeefs.

Vele lokale bewoners kunnen er geen duidelijke reden voor vinden, maar na een vakantie of lange afwezigheid ontstaat er een soort behoefte om hier de “sfeer te komen proeven”, “te kijken of het druk is”, of “te zien dat alles er nog hetzelfde bij ligt”…

Dus, er is geen speciaal evenement nodig: het in- en uitvaren van de vissersboten, zeilboten, trawlers of handelsschepen is al een schouwspel op zich.

Bij de kades komt men “aan” in de streek… en u zult zien dat u van hieruit wil bijtanken en meer van de omgeving zien….

Carte Postale Le TreportLe Tréport - Le Port et le Quartier de la Gare. Carte Postale publiée sous la licence CC-BY-NC-SA 2.0 Creative Commons.
©Carte Postale Le Treport - Le Port et le Quartier de la Gare
Sluiten