Dsc9045 Dsc9045
© Dsc9045

Le Tréport

Le Tréport

Tussen de hoogste krijtrotsen van Europa

Geschiedenis van Le Tréport

De Keltische volksstam Caleti woonde vredig langs de Bresle. Dit rustige leventje werd verstoord door de komst van Julius Cesar. De Romeinen bouwden een haven: Auga (Eu). Cesar wilde Engeland veroveren en liet buiten Auga een Ulterior Portus (zeehaven) bouwen. Vissers vestigden zich in deze haven en gaven het de Gallo-Romeinse naam Traez Portus: “de haven die zichtbaar wordt bij het terugtrekken van de zee”.

Eeuwen later raken de Romeinen hun macht kwijt en wordt Gallië Frankrijk. Er komen nieuwe vijanden: de Vikingen trekken in het jaar 859 met hun vikingschepen Le Tréport binnen.

De Saint-Michel abdij van Le Tréport wordt gesticht door Robert I  (erfgenaam van het graafschap Eu) en zijn vrouw Béatrix. Ze deden een beroep op monniken die de Regel van Benedictus volgden: de Benedictijnen.

De abdij, gewijd aan de aartsengel Michaël, werd de noordoostelijke grens van Normandië tegenover Picardië, net als de Mont-Saint-Michel die de zuidwestelijke grens vormde ten opzichte van Bretagne.

Hoewel er nu haast niets meer over is van de abdij, vertegenwoordigt het monument zeven eeuwen aan kloosterschap.

De abdij, gebouwd na de instorting van de oude begraafplaats in 1362, wordt zwaar beschadigd tijdens de Honderdjarige Oorlog. Het in 1699 gerestaureerde historische monument is indrukwekkend vanwege zijn afmetingen en ligging.

Rond 1826 krijgt het strand van Le Tréport voor het eerst bekendheid. Alleen rijke mensen konden hun vakantie doorbrengen aan de kust, want er liep geen spoor tussen Parijs en Le Tréport, 185 km verderop. Zomergasten uit die tijd moesten dus zelf voldoende uitgerust zijn om naar de badplaats te kunnen reizen. Vanaf 1872 wordt de spoorlijn Le Tréport-Parijs in gebruik genomen en werd Le Tréport toegankelijk voor iedereen!

Le Tréport is een departementale haven in de riviermonding van de Bresle. Het vormt de grens tussen de Franse regio’s Normandië en Hauts de France. Overal draait het om de zee: de vuurtoren, de havens, de vissersschepen, de plezierboten, de viswinkels, de strand- en wateractiviteiten. Tegenwoordig heeft Le Tréport een strand langs het Kanaal dat erg in trek is bij gezinnen!

Sluiten