Dsc0196 Dsc0196
© Dsc0196

Mers-les-Bains

Mers-les-Bains

Dit toeristische badplaatsje draagt het Franse keurmerk Station Verte de Vacances (groene vakantiebestemming). De wijk Mersois is de enige “opmerkelijke erfgoedlocatie” van de Franse kust.

Het ligt aan de zuidgrens van de Grand Site de France: de Sommebaai.

Mers-les-Bains werd in 2019 toegevoegd aan het gebied van deze Grand Site: een label dat staat voor het beschermen en promoten van landschappen door middel van bepaalde investeringen zoals de aanleg van nieuwe ontdekkingsparcoursen of nieuwe stukken van fietsroutes (EuroVélo 4 en de Voie Verte).

Bovenop de krijtrotsen (90 m hoog en zo’n 2,5 km lang) heeft u een  fantastisch uitzicht op zee, waarbij u met helder weer de nabijgelegen Sommebaai kunt zien liggen. Ervaren wandelaars pakken hier het kustpad richting het bos van Cise, Ault, Onival en het natuurreservaat van Hâble d’Ault.

Onderaan de rotsen is het strand ideaal om te wandelen, maar ook erg in trek bij liefhebbers van windsurfen of schelpdieren rapen.

Het keienstrand van het plaatsje wordt bij eb een zandstrand: er ontstaat dan 250.000 m² aan zand, genoeg om van te genieten dus!

Zwemmen is alleen toegestaan in het gebied met toezicht, dat afgebakend wordt met blauwe vlaggen. In juli en augustus worden het strand en de zee van 11.00 tot 19.00 uur in de gaten gehouden door speciale reddingszwemmers. De vaargeulen zijn bedoeld voor de watersportactiviteiten die er te vinden zijn.

Sinds 2005 wordt er elk jaar aan het begin van het voorjaar en na springtij een groot aantal keien op het strand geladen, ter bescherming tegen de zee.

De keien van Mers rollen namelijk door getijden en stormen richting het noorden, ondanks de golfbrekers die hier gemaakt zijn om ze tegen te houden.

Van mei tot oktober staan er langs de strandboulevard talloze witte strandhutjes (die elk een eigen naam hebben), bereikbaar via houten vlonderpaadjes.

De Esplanade du Général Leclerc, een strandboulevard van 1 km, is ideaal om te wandelen of te ontspannen. Het strand ligt op het noordwesten, met aan de ene kant de typische mersoises (villa’s langs de kust) en aan de andere kant… de zee.

De rust en de unieke lichtinval hebben van Mers altijd al een bijzondere locatie gemaakt voor kunstenaars en ontwerpers: Eugène Boudin, François Coppée, Eugène Dabit, Edgar Degas, Victor Hugo, Pierre Lefort, Georges Méliès, Jules Noël, Jules Verne, Antoine Vollon,…

’s Avonds ontdekt u hier een prachtige verlichting op de gevels van de villa’s en de rotsen.

In dit oude vissersdorp zijn de ruelle des matelots (bereikbaar via de rue Jules Barni) en het zeemanskruis versierd met ankers getuigen van hoe belangrijk de visserij vroeger was voor Mers.

Sluiten